Magna Grecia, πολιτιστικό οδοιπορικό της Φ.Ε.Ε. στην Κάτω Ιταλία

 

Περιληπτικά

Ο λιναρόσπορος είναι πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών, προστατεύει την καρδιά, μετριάζει τα συμπτώματα των φλεγμονωδών νόσων και μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη. Επίσης τα φυτοοιστρογόνα του προλαμβάνουν τον καρκίνο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε ίνες είναι ευεργετική για τη δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ενώ προστατεύει από καρκίνους των εντέρων.

Αναζήτηση

 
 
Οι επιπτώσεις της χοληστερόλης στο καρδιοαγγειακό σύστημα Εκτύπωση

Δρ. Ευαγόρας Νικολαΐδης

Διευθυντής Καρδιολογίας Γεν. Νοσ. Λευκωσίας

 

Παρά το ότι η αθηροσκλήρωση σαν εκφυλιστική ασθένεια των αρτηριών πάντα συνοδεύει τον άνθρωπο από την αρχαιότητα, μόλις τους τελευταίους δύο αιώνες αρχίσαμε να προβληματιζόμαστε γι΄ αυτή.  Τον 19ο αιώνα αποδόθηκε σε υπερπλασία κυττάρων και στη δημιουργία, επούλωση και απορρόφηση των θρόμβων.  Τον 20ο αιώνα συνδέθηκε στενά, κατά χρονολογική σειρά, με τη διατροφή μας, την τροποποίησή της και τη συσσώρευση λιπιδίων.  Στο τέλος του περασμένου αιώνα ήταν πια καθαρό ότι όλες αυτές οι θεωρίες ήταν ορθές και συνδέθηκαν μεταξύ τους. (Θα γίνει εκτενέστερη αναφορά).

Περισσότερα...
 
Θεραπεία με στατίνες Εκτύπωση

Σωτήρης Φραντζέσκος

Βοηθός Διευθυντής Καρδιολογίας

 

Η από πολλών ετών διευκρίνιση του μηχανισμού παθογένεσης των αθηρωματικών πλακών καθώς και η διάκριση αυτών σε σταθερές και ασταθείς αθηρωματικές πλάκες, κατέδειξαν τον σημαντικό ρόλο των υπολιπιδαιμικών φαρμάκων στην πρωτογενή αλλά και δευτερογενή θεραπεία τόσον της αθηροσκληρυντικής στεφανιαίας νόσου όσο και των λοιπών αθηρωματικών αγγειοπαθειών του ανθρώπινου οργανισμού. Η από 15ετίας και πλέον χρήση των στατινών απέδειξε με πολλές κλινικοστατιστικές μελέτες ότι τα φάρμακα αυτά είναι αποτελεσματικά καλώς ανεκτά και ασφαλή φάρμακα σε σύγκριση με τα παλαιότερα λόγω και των πολλών παρενεργειών τους. Οι επιπλέον πλειοτροπικές δράσεις των στατινών τα κατέστησαν πλέον ως αναντικατάστατα φάρμακα. Νέα ώθηση στη θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας έδωσε και η εζετιμίπη ένα νεώτερο υπολιπιδαικό φάρμακο. Οι επί 11 χρόνια σημαντικές μελέτες απέδειξαν μείωση της θνητότητας, των αγγειακών συμβάντων, των κύριων στεφανιαίων συμβάντων, μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων καθώς και μείωση της ανάγκης επαναιμάτωσης.

Περισσότερα...
 
Λειτουργικά Τρόφιμα – Μέρος της Υγιεινής Διατροφής Εκτύπωση

Ελίζα Μαρκίδου

Κλινικός Διαιτολόγος Α', Υπεύθυνη τομέα διατροφής Υπουργείου Υγείας

 

Η υγιεινή διατροφή τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει τεράστια σημασία στη ζωή μας. Η υγιεινή και ορθή διατροφή, η καθημερινή άσκηση και ο υγιεινός τρόπος ζωής αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για να εξασφαλίσουμε και να διαφυλάξουμε την υγεία μας.

Ποιες είναι όμως οι βασικές γενικές οδηγίες διατροφής όπως δίνονται στον μέσο άνθρωπο μέσα από τις Εθνικές Οδηγίες Διατροφής για ενήλικες;

Περισσότερα...
 
Ιστορία της Κύπρου Εκτύπωση

Αρίστος Πετρίδης

Μέλος του Παγκυπρίου Φαρμακεύτικού Συλλόγου

 

Το μακρινό αυτό παρελθόν αρχίζει την 8η χιλιετηρίδα π.Χ.

Εισαγωγή

Η Κύπρος βρίσκεται στη Β.Α. άκρη της Ανατολικής Μεσογείου. (το σταυροδρόμι των λαών) Στο πέρασμα των αιώνων η γεωγραφική της θέση άλλοτε τη βοήθησε κι άλλοτε την έβλαψε. Την έφερε σε άμεση επαφή με τα πρώτα μεγάλα κέντρα του πολιτισμού, την Αίγυπτο, τη Μέση Ανατολή, τη Μεσοποταμία αλλά έγινε και η αιτία να κατακτηθεί απ’  όλους όσοι έγιναν ισχυροί παράγοντες στην περιοχή, τους Ασσύριους, τους Σταυροφόρους, τους Τούρκους και άλλους.

Περισσότερα...
 
Φωτογραφικό Υλικό Εκτύπωση