Magna Grecia, πολιτιστικό οδοιπορικό της Φ.Ε.Ε. στην Κάτω Ιταλία

 

Περιληπτικά

Έρευνες που έγιναν σε πειραματόζωα δείχνουν οτι το εκχύλισμα ιβίσκου έχει αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της χοληστερίνης, όπως το κόκκινο κρασί και το τσάι.

Αναζήτηση

Θαυματουργή τροφή ο λιναρόσπορος Εκτύπωση

Εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 26 Σεπτεμβρίου 2011

 

Ο λιναρόσπορος είναι μία παραγνωρισμένη τροφή. Το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων δεν τον έχει εντάξει στο διαιτολόγιό του, αν και τα οφέλη που προσφέρει είναι τεράστια. Είναι πλούσια φυσική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών γι’ αυτό προστατεύει την καρδιά, μετριάζει τα συμπτώματα φλεγμονωδών νόσων (όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα), ενώ 5 περίπου κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου την ημέρα, σε ένα μήνα μπορούν να μειώσουν την «κακή», όπως λέγεται, χοληστερόλη κατά 10%.

Περιέχει επίσης κάποια φυτοοιστρογόνα, που προλαμβάνουν τον καρκίνο ή καθυστερούν την εξέλιξή του και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα ινών, που προστατεύουν τον οργανισμό από καρκίνους των εντέρων, ενώ βοηθούν στη δυσκοιλιότητα, στο άσθμα, τους πόνους της περιόδου, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και αλλά και την κατάθλιψη.

Μελέτη σε γυναίκες που περίμεναν να υποβληθούν σε επέμβαση για καρκίνο του μαστού έδειξε ότι όσες κατανάλωσαν αρτοσκευάσματα με λιναρόσπορο σε καθημερινή βάση (περίπου 4 κουταλιές της σούπας αλεσμένους λιναρόσπορους σε κάθε ψωμάκι) παρουσίασαν πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης της αύξησης των όγκων. Ακόμη, στη περίπτωση του καρκίνου του προστάτη έχει αποδειχθεί ότι διατροφή πλούσια σε λιναρόσπορο μειώνει την πιθανότητα εμφάνισής του.

 

Παρέχει προστασία από τη ραδιενέργεια

Εκτός όλων των παραπάνω όμως, «στο λιναρόσπορο υπάρχει η ουσία λιγνίνη, η οποία αποδεικνύεται ότι δρα τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά στην αντιμετώπιση των βλαβών που προκαλεί η έκθεση σε ακτινοβολία, είτε μετά από κάποιο μεγάλο πυρηνικό ατύχημα, είτε σε περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο, που είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε ακτινοβολίες», σύμφωνα με τα όσα τόνισε η καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, δρ Μέλπω Χριστοφίδου - Σολωμίδου, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ολυμπικής Αμιλλας που ολοκληρώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Και πρόσθεσε: «Ετσι, για να προστατευθεί κανείς, αρκεί να καταναλώσει λιναρόσπορο είτε σε μορφή σκόνης στο φαγητό του είτε σαν μασώμενο χαπάκι, πριν ή μετά την έκθεσή του σε ραδιενεργές ουσίες! Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η χορήγηση του προϊόντος έδρασε προστατευτικά για έξι εβδομάδες μετά την έκθεσή τους σε μεγάλη δόση ραδιενεργούς ακτινοβολίας, η οποία καταστρέφει τους ανθρώπινους ιστούς. Συγκεκριμένα, εξασφαλίζει 30%-40% επιβίωση, 40%-50% μείωση των φλεγμονών και 25% μείωση της οξειδωτικής βλάβης στους πνεύμονες. Παράλληλα, στο πλαίσιο της πειραματικής χορήγησής του στις ΗΠΑ, το χάπι αυτό δόθηκε σε ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων και έδρασε επίσης ευεργετικά, ενώ σύντομα ξεκινούν σχετικές έρευνες και σε καπνιστές».

 

Αντιδιαβητική η δράση της κανέλας

Στο ίδιο Συνέδριο, η ερευνήτρια Επιγενετικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρδιάς και Διαβήτη Baker IDI στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, Κατερίνα Βερβέρη, παρουσίασε έρευνα σύμφωνα με την οποία η κανέλα έχει αντιδιαβητική δράση, καθώς ρίχνει το σάκχαρο, κι επιστήμονες προσανατολίζονται στη Παρασκευή του σχετικού φάρμακου.